Marnowanie żywności to globalny problem, który dotyczy zwłaszcza krajów wysokorozwiniętych. Największą przyczyną tego problemu są niechlubne przyzwyczajenia społeczeństwa, które negatywnie wpływają na środowisko.
Dlatego w trosce o naszą planetę warto przeciwdziałać marnowaniu żywności, które odbija się także na naszych portfelach. Kluczem do niwelowania tego problemu może okazać się wiedza na temat prawidłowego przechowywania żywności, co w znacznej mierze zapobiega jej marnowaniu.
Wbrew pozorom, najwięcej żywności marnuje się w gospodarstwach domowych, z których co roku wyrzucamy około 5 mln ton zepsutej żywności. Główną przyczyną tego problemu jest nadmierny konsumpcjonizm, który sprawia, że kupujemy znacznie więcej pożywienia niż jesteśmy w stanie zużyć. Poza tym sporej części społeczeństwa brakuje podstawowej wiedzy, dotyczącej prawidłowego przechowywania żywności, co ma znaczny wpływ na długość jej zdatności do spożycia. Konsekwencje naszych działań mają już nie tylko wymiar etyczny, czy finansowy, ale są także gigantycznym obciążeniem dla klimatu, gdyż wyrzucana przez nas żywność odpowiada za sporą część emisji gazów cieplarnianych.
Jak przechowywać żywność aby się nie psuła?
Aby zmniejszyć skalę problemu, jakim zdecydowanie jest marnowanie żywności, należy nie tylko ograniczyć jej zakup, ale też poznać zasady jej prawidłowego przechowywania. Dotyczy to zarówno półproduktów jak i gotowych dań, które przechowywane we właściwy sposób na długo zachowają świeżość i zdatność do spożycia. Warto zatem wiedzieć, które owoce i warzywa przechowywać w lodówce, a które poza nią, oraz jak zadbać o świeżość wędlin, mięs, nabiału, oraz produktów sypkich.
Przechowywanie żywności w lodówce
Najwięcej jedzenia marnuje się w lodówce z powodu nieodpowiedniego ułożenia, a także wkładania do chłodziarki warzyw, które nie lubią niskiej temperatury. Problemem jest także niewłaściwy sposób korzystania z pojemników próżniowych.
- Owoce i warzywa dzielą się na dwie grupy, z których jedne nie znoszą zbyt niskich temperatur, a drugie wręcz przeciwnie. Należą do nich: marchew, jagody, cukinie, strączkowe, winogrona, jabłka, brokuły, papryka, czereśnie, sałaty, seler naciowy. Z kolei warzywa i owoce, które nie lubią chłodziarki to: pomidory, czosnek, gruszki, cytrusy, melon, banan, arbuz, cebula.
- Wędliny i mięsa warto przechowywać w pojemnikach próżniowych, które sprawiają, że przechowywane w nich produkty utrzymują swoje wartości odżywcze nawet pięciokrotnie dłużej niż w tradycyjnych foliowych czy plastikowych opakowaniach.
- Nabiał bez wątpienia należy przechowywać w lodówce, najlepiej w oryginalnych opakowaniach.
- Gotowe dania także należy przechowywać w lodówce, najlepiej w pojemnikach próżniowych.
Przechowywanie produktów sypkich
Produkty sypkie należy przechowywać w szczelnie zamkniętych szklanych lub plastikowych pojemnikach na żywność, które uniemożliwiają dostęp powietrza i wilgoci. Tak zapakowane suche produkty najlepiej trzymać w szafkach kuchennych lub spiżarni.